Colonia Güell

La Colònia Güell era una colònia industrial situada al municipi de Santa Coloma de Cervelló que es dedicava al tèxtil. Començà a construir-se el 1890 per iniciativa de l'empresari Eusebi Güell, propietari del terreny, l'antiga finca Can Soler de la Torre. Güell traslladà aquí totes les indústries que abans tenia ubicades al Vapor Vell de Sants (Barcelona).

Eusebi Güell encarregà a Gaudí el projecte de la Colònia, que disposava d'hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers, en una superfície total d'unes 160 hectàrees. Gaudí s'encarregà de la planimetria del conjunt, per al que comptà amb la coŀlaboració dels seus ajudants Francesc Berenguer i Mestres, Joan Rubió i Josep Canaleta. Personalment s'encarregà del disseny de l'església, de la que tant sols es construí la cripta, ja que a la mort del comte Güell el 1918 els seus fills abandonaren el projecte.

La resta d'edificacions van córrer a càrrec dels coŀlaboradors de Gaudí: Francesc Berenguer construí la Cooperativa (amb Joan Rubió, 1900) i l'Escola (amb el seu fill Francesc Berenguer i Bellvehí, 1911-1916); Joan Rubió construí diverses cases particulars, com Ca l'Ordal (1894) i Ca l'Espinal (1900); Francesc Berenguer i Bellvehí construí tanmateix el Centre Cultural Sant Lluís (1915-1917) i la Casa parroquial (1917).

Els successors d'Eusebi Güell van vendre la propietat el 1945 a la família Bertrand i Serra. La indústria tèxtil, davant la crisi del sector, fou tancada el 1973. Actualment està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Conjunt Històric

 
© Consorci per la recuperació i conservació del riu Llobregat. Tots els drets reservats.